top of page

סינדי שרמן

סינדי שרמן היא צלמת ואמנית אמריקאית, הידועה בעיקר בשל הפורטרטים הקונספטואליים שלה.

הסדרה הידועה ביותר שלה היא "Complete Untitled Film Stills", הכוללת 69 צילומי שחור-לבן, אשר מכוונים לחתור תחת סטריאוטיפים של נשים בתקשורת. ב-1995 זכתה שרמן במלגת מקארתור, וב-2013 הוענק לה דוקטורט לשם כבוד מטעם המכללה המלכותית לאמנות בלונדון. היא כלת פרס וולף לאמנות לשנת 2020 על "שהגדירה מחדש את תפיסת האמנות הנוצרת באמצעות מצלמה".

בעבודותיה, מציגה שרמן צילומים שבהם מופיעה דמותה, אך הם אינם דיוקנאות עצמיים במובן המקובל. שרמן יוצרת סדרות של צילומים בהן היא מופיעה כשהיא מחופשת, או מוצבת בתוך סיטואציה מבוימת. בצורה זו היא חוקרת סטריאוטיפים נשיים, ומעלה שאלות בדבר האופן שבו המבט לוכד ומלכד את דמות האישה. בצילומיה היותר מאוחרים, היא אף משתמשת בבובות כדי לייצג את הדמות שלה.

במאמר בשם "cindy Sherman; me myself and I", מסופר רקע על חיה של שרמן, דיאלוג איתה על התצלומים שלה ועוד.

שרמן התגלתה מגובשת לגמרי בסצנת האמנות של ניו יורק בראשית שנות השמונים עם סדרת תמונות סטילס ללא שם. זה היה מושג חדשני להפליא - צילומים מגורענים של סרטים שלא היו ולא נבראו, שנוצרו בכאב כזה וידיעה שהרגישה שהם חייבים להעשות. היא הייתה חלום עבור פרופסורים ללימודי תרבות ברחבי העולם- מעטים מהאמנים שאימצו את הסתירות הפנימיות שלהם כל כך בקלות. היא צילמה את עצמה ויצרה תמונות שהן "כל דבר חוץ מדיוקן עצמי"; תמונות שיצאו נגד "החוכמה" המקובלת אז, לפיה המצלמה לעולם לא משקרת - המצלמה שלה תמיד שיקרה. באמצעות "הרמאות" שלה, שרמן חיפשה אמיתות לגבי זהות, פגיעות וכוח. הפמיניסטיות תבעו אותה כשלהן, וכך גם הפוסט-מודרניסטים, הפוסט-סטרוקטורליסטים ועוד. אבל לא היה שום דבר "נקי" באמנות שלה. עבודתה של שרמן הייתה תמיד רעש של רעיונות תוססים.

היא גדלה בלונג איילנד, ניו יורק, הקטנה ביותר מבין חמישה ילדים. הצעיר הבא היה מבוגר ממנה בתשע שנים, ושרמן הרגישה שהיא לבדה.

איש במשפחתה לא חשב שההתחפשות שלה מוזרה. למעשה, איש לא העיר לה על כך. הם פשוט שמחו שמצאה עיסוק לעצמה. כאשר נשאלה שרמן האם התחפושות היוו אמצעי בריחה, השיבה כי "זה חלקית נכון, אבל אם להיות פסיכולוגית באמת, זה היה חלקית גם 'אם אתה לא אוהב אותי ככה, אולי אתה אוהב אותי ככה?, או שאולי אתה אוהב את הגרסה הזו שלי?".

כמובן שיש בעבודה שלה יותר מלהתחפש. בעוד שהיא מתנגדת לפרשנות דוגמטית (מבוססת על דוגמות), היא מקבלת שכל כך הרבה מעבודתה היה בחינת זהות ומגדר. שרמן טוענת כי התעסקות בזהות ומגדר נעוצה בבלבול ילדותה, ובאבולוציה הפוליטית של שנות השישים והשבעים. כנערה היא הייתה אובססיבית למראה שלה. "כשגדלתי צפיתי בכל הנשים הזוהרות האלה עם כל האיפור והציצים המחודדים שלהן. הייתי מאפרת את עצמי כל יום בשנה כי חשבתי 'טוב, אתה אף פעם לא יודע מי הולך להקיש בדלת'. החלקתי את השיער שלי למרות שהשיער שלי היה די חלק, ואז עברתי תקופה שהלכתי לישון עם תלתלים גדולים נהדרים. אבל לא יכולת להשיג גלילים שהיו מספיק גדולים, אז היינו שוטפים פחי מיץ תפוזים ואפילו את פחיות מיץ העגבניות הגדולות, ועוטפות את השיער סביב זה כדי שיהיה קצת מתולתל. אני זוכרת שניסיתי לישון עם התלתלים האיומים האלה בשיער שלי".

במכללה למדה שרמן צילום, ונכשלה בבחינה הראשונה. היא ראתה את עצמה אמנית שהמדיום שלה היה צילום, אך הסובבים אותה תפסו אותה כנעולה בדעה שלה. עולם האמנות לא התעניין בצילום ואילו עמיתיה הצלמים לא התעניינו באמנות. שרמן החלה לצייר, והיתה "מעתיקה" טובה. באופן מסוים, היא אומרת, זו המיומנות שלה כצלמת - היכולת לשחזר דברים שראתה. "אני טובה בלהשתמש בפנים שלי כמו בבד... אני אראה תצלום של דמות ואנסה להעתיק אותם לפנים שלי. אני חושבת שאני באמת חדת הבחנה, חושבת איך אדם מורכב, רואה אותם ברחוב שמה לב לדברים העדינים שגורמים להם להיות הם".

הגברים בחייה של שרמן "מרחפים" על רקע עבודתה כמו רוחות רפאים. לעיתים נראה שהם היו ממש משתפי פעולה; שותפים שותקים בעבודה. בוחנים את הצילומים המוקדמים ביותר - סדרת סטילס הסרטים שלה - היא מסבירה בדיוק איך הם התרחשו. "צילמתי גליל סרט אחד ואולי ששה צילומים, כי לא ידעתי שהם הולכים להמשיך, וכולם היו אמורים להיות אותה שחקנית אבל בשלבים שונים בקריירה שלה, כך שבחלקם חשבתי שהיא "תמימה" מבוגרת יותר, אבל היא מנסה להיות שוב התמימה בצעירותה, ואז פיתחתי את הסרט בכימיקלים שהיו חמים מדי, כך התצלומים יוצאו מאוד גרעיניים,, כי רציתי שהם ייראו כמו הדפסים זולים, לא אמנות; משהו אתה יכול למצוא בחנות חסכונית עבור 50 סנט". סטילס הסרט גדל משם. יותר פאות, יותר תלבושות, יותר מיקומים. "תמיד צילמתי איפה שגרתי, ואז ביקרתי אצל חברה בחוף הים, אז צילמתי שם כמה תמונות, ואז סידרתי את הדירה שלי כדי לגרום לחדר השינה להיראות כמו חדר במלון, ואז רציתי לעשות משהו בחוץ, אז עם החבר שלי לקחתי כמה בגדים במזוודה הסתובבנו בעיר ברכב המסחרי שלו והייתי אומרת 'אוקיי, עצור כאן - זה נראה כמו מיקום טוב', והייתי נכנס לדמות והוא היה מצלם, והייתי אומרת, 'אוקיי, תתקרב או תעמוד שם'". לפעמים, שרמן מכוונת אחרים לצלם אותה, אך באופן כללי היא מצלמת את עצמה לבד בעזרת מראות. כל התצלומים שלה חסרי כותרת - דרך נוספת "להרחיק" את עצמה מהתמונות.

ביצירותיה החדשות שרמן חשופה יותר מכפי שהייתה אי פעם. אין תותבות, אין איפור, לא הרבה תחפושת. בכל זאת, עם המניפולציות הדיגיטליות העדינות שלה, עדיין קשה למצוא את שרמן האמתית בתמונות האלה.

למעשה, היא אומרת, מאז הימים שהייתי בהם סטודנטית עבודתי לא עסקה בסינדי שרמן עצמה, אז- צילמתי את עצמי בעירום. "לצורך הפרויקט הייתי צריכה להתמודד עם משהו קשה. משהו שלעולם לא הייתי רוצה לעשות. "מאז, היא הצליחה לככב בתמונות שלה מבלי להסגיר דבר- "אני לא מתכוונת לחשוף את עצמי".

ניתוח תמונות

סינדי 1.png

תמונה זו היא פורטרט עצמי של הצלמת סינדי שרמן, הידועה בצילום פורטרטים עצמיים בהם היא מביאה לידי ביטוי מגוון רחב של דמויות, תוך שימוש באותה הדוגמנית- היא עצמה. 

סינדי שרמן הביעה המון דעות, ביקורות ומחשבות דרך הפורטרטים העצמיים שלה. היא בוחנת בעיקר סטריאוטיפים על נשים, ובודקת כיצד נשים נתפסות בעולם, במיוחד בעולם הצילום. בתמונה זו שרמן באה להראות את המגוכחות של הסטריאוטיפים שמשליכים על נשים, שצריכות לעשות הכל כדי להיות יותר "מושלמות"- עיצוב השיער המוגזם, האודם המוגזם, ,התכשיטים"- שהם בעצם ממתקים. 

תמונה זו היא תמונת סטודיו, אין עומק בפריים. התמונה קפואה (מהירות תריס גבוהה יחסית- הדמות מצולמת בסטודיו ואין תזוזה בפריים, לכן מהירות התריס לא חייבת להיות מאוד גבוהה על מנת שהדמות אכן תצא קפואה). התמונה מאוד צבעונית, כל התחפושת, האיפור וה- "תכשיטים" שעל הדמות יוצרים המון צבעוניות בפריים. זווית הצילום היא מגובה

העיניים של המצולמת, התאורה היא תאורה מלאכותית המגיעה מצד שמאל של הצלם, מלמעלה. בנוסף, נראה כי יש גם תאורה אחורית, היוצרת "הילה" סביב המצולמת. 

סינדי 2.png

תמונה זו היא פורטרט עצמי של הצלמת סינדי שרמן, הידועה בצילום פורטרטים עצמיים בהם היא מביאה לידי ביטוי מגוון רחב של דמויות, תוך שימוש באותה הדוגמנית- היא עצמה. 

בתמונה זו רואים את שרמן מחופשת לאישה אסיאתית, מאופרת בלבן, אודם אדום, פאה, משקפיים ולבוש מסורתי. הדמות נראית אלגנטית ונשית, כך הייתה התפיסה באשר לנשים אלו- הן צריכות להיות אלגנטיות, בלבוש מוקפד ומסוים, נשיות ועוד. 

תמונה זו היא תמונת סטודיו, בה מוצגת הצלמת סינדי שרמן, בתור דמות מסוימת. בפריים אין עומק, התמונה קפואה, צמצם פתוח יחסית אך ככל הנראה לא לגמרי (לא חסר אור בסטודיו), בתמונה אין גרעיניות (ISO נמוך). התמונה צבעונית יחסית בגלל הבגדים והאיפור של הדמות. זווית הצילום היא בגובה העיניים של המות, מולה. התאורה היא תאורת סטודיו מלאכותית, המגיעה גם מצד שמאל של הדמות מזווית הגבוהה ממנה, וגם מול הדמות/ מעט ימינה ממנה. ככל הנראה ישנה גם תאורה אחורית המאירה על הרקע, משום שלא רואים צל על "הקיר", והוא נראה מואר. 

סינדי 3.png

תמונה זו היא פורטרט עצמי של הצלמת סינדי שרמן, הידועה בצילום פורטרטים עצמיים בהם היא מביאה לידי ביטוי מגוון רחב של דמויות, תוך שימוש באותה הדוגמנית- היא עצמה. 

בתמונה זו, כמו בשאר התמונות בסדרה "ללא שם" של שרמן (סדרה של 69 תצלומים), מציגה שרמן את קלישאות נשיות מתרבות הפופ של המאה ה- 20. בתמונה רואים את שרמן מחופשת לאישה בסביבות שנות ה-20, לבושה בשמלה, מאופרת מאוד, עונדת תכשיטים רבים, לק ועוד. הדמות יושבת על כיסא/ כורסא בפוזה של מישהי שמציירים אותה. 

התמונה צולמה בסטודיו, כאשר הדמות במרכז התמונה ו"תופסת" את רוב הפריים. אפשר לומר כי יש "עומק" בפריים, אך הוא נוצר בעקבות עיבוד וארט

שעברה התמונה- הוסיפו את הרקע בעריכה. התמונה קפואה, לכן ניתן להסיק כי המהירות תריס יחסית גבוהה, אין גרעיניות בתמונה (ISO נמוך). בפריים יש הרבה צבעוניות. זווית הצילום היא מגובה העיניים של הדמות (כאשר היא יושבת), התאורה היא תאורת סטודיו מלאכותית המשטיחה מעט את הדמות. 

bottom of page