top of page

קלי קונל

קלי קונל היא צלמת אמריקאית מודרנית. קונל ידועה ביצירת פורטרטים עצמיים, בדומה לעבודות הצילום של סינדי שרמן. עבודתה מופיעה באוספים של מיקרוסופט, מוזיאון קולומבוס לאמנות, מוזיאון האמנות של מחוז לוס אנג'לס, מוזיאון האמנות היוסטון, מוזיאון הצילום העכשווי ומוזיאון דאלאס לאמנות. 

התערוכה שלה בגלריית הביניים של מרכז האמנות Lawndale מורכבת מעשרה תצלומי צבע בקנה מידה בינוני, המודפסים מנגטיבים שעברו מניפולציה דיגיטלית, המשלבים שתי תמונות של אותו המצולם בהדפס יחיד. האינטרס האמיתי של תמונות אלה, לעומת זאת, אינו טמון במעשה תחבולות טכני זה, אלא בצורה החיה שקונל מעניקה למורכבות למחלוקות של "העצמי" וזהות.

בעבודה אחר סוגיות אלה, עבודתה של קונל נופלת במסורת של צילום סוריאליסטי, בו דמויות מקוטעות וחשיפות כפולות הנותנות צורה ללא מודע הדינאמי המגוון, המחליף את מושג העצמי המקורי הבלתי מחולק. עבודתה של קונל מתייחסת ללא ספק למשחקי תפקידים ופוליטיקה מגדרית, ומייחסת לעין התייחסות לעודפי הסרטים ללא השם של סינדי שרמן. אולם הצגת הכפילים של קונל היא לא מסובכת יותר מזו של שרמן בגלל שילובם. החלק של שני "עצמי" (הצגת אותה הדמות פעמיים באותו הפריים) מייצרת אמינות אחרת. כך, דרך שפת גוף והבעה, אנו צופים באני מקוטע המגלם את הדינמיקה של מערכת יחסים רומנטית: הם מפלרטטים בבית קפה, פיקניק, מתמזמזים, נלחמים ובסופו של דבר, מאפרים. זה סיפור ישן, אבל במקרה הזה, אחד העצמי מקבל את עצמי, העצמי מאבד את העצמי ולבסוף, העצמי מקבל שוב את העצמי.

הצילומים של קונל הם פריימים רכים, נעימים, שפורשים הוויה של מערכת יחסים קרובה בין שתי הנשים. צילומים אינטימיים, יומיומיים, פשוטים, ללא מחוות גדולות, כאילו נלקחו מאלבום משפחתי מצולם היטב.

הסדרה double life, המתארת ​​אישה במערכת יחסים "רומנטית" עם עצמה, מציגה את "הזוג" בעל רגעים אינטימיים ופרטיים בחייו. קונל משתמשת באמנות כדי להגדיר את ריבוי הצדדים של העצמי בחוויה האנושית הכוללת. הפורטרטים מייצגים "מקרים" שונים של זהות.

ניתוח תמונות

קונל 1.png

תמונה זו היא חלק מסדרת התמונות המפורסמת של קלי קונל, הנקראת "double life" (חיים כפולים). בפריים זה רואים את קונל פעמיים, בפארק שעשועים. פעם אחת לבושה הדמות בחולצה שחורה, ג'ינס, ומעשנת סיגרה, ו- "הכפילה" שלה ממקומת אחורה יותר בפריים, לבושה בחולצה ורודה, ג'ינס, וסיגריה ביד. 

בפריים יש עומק שדה רדוד (צמצם פתוח), מהירות תריס גבוהה ככל הנראה (התמונה קפואה). התמונה מגורענת (ככל הנראה ISO גבוה- התמונה נראית כמצולמת לקראת שקיעה, מחסור באור, ידוע כי הצמצם פתוח אך המהירות תריס גבוהה, לכן היה צריך להעלות ISO כדי שלא יהיה מחסור באור). 

~בתמונה ישנה צבעוניות (האורות של הגלגל ענק, הצבעים בפארק שעשועים, החולצה הורודה ועוד). 

~התמונה צולמה באור טבעי 

~ניתן לראות כי התמונה מבוימת, קונל ביימה את עצמה פעמיים, פעם אחת הדמות עם הסיגריה בפה והיד השניה בכיס (גם הלבוש שחור- מראה רצינות) ובפעם השניה הדמות עם הסיגריה ביד ויד על המותן. שתיהן מסתכלות על משהו שלא רואים בפריים. 

מבחינת תוכן- נראה כי קונל בחרה להציג שני צדדים באישיות שלה דרך התמונה. התמונה צולמה בפארק שעשועים, הנתפס כמקום של ילדים בדרך כלל. הדמות הקרובה יותר לצלם היא הדמות "המבוגרת" וה- "בוגרת" יותר (לבושה בשחור, סיגריה בפה, יד בכיס, מבט רציני יותר). הכפילה הרחוקה יותר מציגה את הצד היותר "ילדותי" (חולצה ורודה, יד על המותן, מחזיקה סיגריה ביד אך לא מעשנת אותה, מסתכלת במין חיוך לדבר שלא רואים בפריים- ככל הנראה חלק מהפארק שעשועים). 

קונל 2.png

תמונה זו היא חלק מסדרת התמונות המפורסמת של קלי קונל, הנקראת "double life" (חיים כפולים).

 הקומפוזיציה בתמונה שומרת על מבנה השלישים (דמות אחת בשליש הימני וטיפה נכנסת לשליש האמצעי, והדמות השניה בשליש השמאלי). קונל בחרה לחתוך את יד שמאל של הדמות השמאלית ולתת לה פחות מקום בפריים, לעומת הדמות הימנית. ~בפריים יש עומק, שנוצר בין היתר ע"י הברזלים האלכסוניים עליהן הדמויות נשענות. רואים גם את העצים והשדות הרחוקים, אך בעומק שדה רדוד (צמצם פתוח). התמונה קפואה- מהירות תריס גבוהה, ואין בה גרעיניות (ISO נמוך יחסית).

התמונה לא בשחור לבן, אך אין בה הרבה צבעוניות. הצבע המרכזי בפריים הוא ירוק (הדשא, העצים, החולצה), מופיע גם הצבע כחול (הג'ינסים והחולצה השניה) ולבן/ תכלת בהיר- השמיים. 

~זווית הצילום היא מהגובה של הדמויות, מצד שמאל שלהן. 

~התאורה היא תאורה טבעית, המגיעה מהקצה השמאלי של הפריים, נראית כמו תאורת אחר הצהריים לפי הזווית בה היא מאירה.

קונל 3.png

תמונה זו היא חלק מסדרת התמונות המפורסמת של קלי קונל, הנקראת "double life" (חיים כפולים).

בתמונה זו קונל מציגה את הקשר שלה עם עצמה, את ההתמודדות עם קשיים ועצב ופחד, בעזרת ה"עצמי". בתמונה רואים את דמותה של קונל מחבקת את "עצמה", אחת הדמויות נראית מנחמת ומרגיעה, והשנייה עצובה. תמונה זו מציגה את הדרך של קונל לעזור לעצמה, לנחם את עצמה גם כשהיא מרגישה בחושך ו"לבד", תמיד יש לה את עצמה. בפריים אין עומק, רואים את שתי הדמויות בחושך. התמונה קפואה, לכן ניתן להסיק כי מהירות התריס גבוהה, והתמונה מצולמת ברובה בחושך לכן גם הצמצם חייב להיות פתוח (על מנת שיהיה אור בפריים).

התמונה מגורענת (ISO גבוה, כדי לפצות על חוסר באור). 

בתמונה אין כמעט צבעוניות, רוב הפריים חשוך, והדמויות שמוארות לבושות בגדים בצבעים כמו אפור ולבן, מה שמדגיש את הרגש שהתמונה מנסה להעביר- עצב, קור, פחד. 

זווית הצילום היא מעל הדמויות, תוך הטיית המצלמה לכיוונן, מה שמקטין אותן.

התאורה בפריים היא תאורה מלאכותית, המאירה חלק קטן מאוד בתמונה, ויוצרת מעין פס אור על הדמויות, כאשר שאר הפריים חשוך. 

הצל והחושך בתמונה יוצרים ההרגשה של פחד או עצב, כך גם הדמויות שיושבות מחובקות ומכווצות. 

bottom of page